Startup marketing: keresőoptimalizálás alapok


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/clients/client7/web255/web/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/clients/client7/web255/web/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/recommendations.php on line 182

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/clients/client7/web255/web/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/clients/client7/web255/web/wp-content/plugins/wordpress-23-related-posts-plugin/init.php on line 215
4.91 avg. rating (97% score) - 11 votes

A keresőoptimalizálás (SEO) egy rendkívül hasznos marketing eszköz, hogy direkt költség felmerülése nélkül jelentős, releváns forgalmat terelhessünk weboldalunkra, akár kezdő vállalkozásként is. Startup marketing eszközök közül az egyik leghatásosabb megoldás. A cikkben Minorics Dávid, a The Pitch online marketing blog vendégbloggere kifejti, hogyan érdemes elindulni, lépésről lépésre.

Számos startupnál merül fel a kérdés, legyen az hazai, vagy akárhol a világon, hogy érdemes-e foglalkozni keresőoptimalizálással? Andrew Chen nevét valószínűleg mindenki ismeri. Ő készített egy remek összefoglaló posztot angolul arról, hogy a felhasználók számának növekedése milyen módszerekkel skálázható, melyek között kiemelte, hogy a keresőoptimalizálás (SEO) egy rendkívül hasznos marketing eszköz. Ahhoz, hogy Google-ben megjelenhessünk, és releváns forgalmat terelhessünk innen saját landing page-ünkre, kénytelenek vagyunk keresőmarketinget (SEM) használni.

A SEM két részből áll, kattintásalapú hirdetésekből (PPC, vagy ha jobban tetszik SEA = Search Engine Advertising) és keresőoptimalizálásból. Ezeknek az előnyeit és hátrányait a következőkben foglalható össze:

SEO vs SEM

Ha egy startup marketing tevékenységére gondolunk, valószínűleg elengedhetetlen a SEO használata, még ha rendelkeznek is a kellő pénzzel PPC kampányok futtatásához.

Hogy csináljuk?

A keresőoptimalizálásnak egy startup esetében a következő fő pontokból állhat:

 1. Kulcsszó keresés,
 2. Alapvető stratégia kiválasztása,
 3. Maga a keresőoptimalizálás.

 

Kulcsszó keresés lépésről lépésre

Az első kérdés, ami felmerülhet, hogy “Oké, de milyen keresőszavakra, kulcsszavakra kell optimalizálni? Mire érdemes a keresők első találatai között megjelenni? Ez a kérdés jelentős mértékben azt is feszegeti, hogy “Miről szól a vállalkozásom?”.

Ezt nyugodtan kifejthetjük hosszan, részletekbe menően. A lényeg, hogy minél több releváns kulcsszót alkossunk. Első körben ezek lesznek a kulcsszavak. Ha nem tudod, hogyan láss neki, akkor egy egyszerű séma mentén érdemes gondolkozni, válaszolj a vállalkozásod kapcsán a következő kérdésekre: ki, mit, mikor, hol, hogyan? Például ez nálunk a The Pitch Education-nél így néz ki:

 • Ki: junior és senior marketingesek, kkv tulajdonosok, egyetemisták (online marketinges, marketinges, growth hacker, marketing szakember)
 • Mit: munkájuk szempontjából hasznos és használató tudást akarnak, érdekli őket az online marketing és a keresőoptimalizálás, valamint nyitottak az új marketing megoldások iránt (seo, keresőoptimalizálás, online marketing, growth hacking, online marketing blog)
 • Mikor: szeretné a tudását bővíteni és a tapasztalatokat éven belül beépíteni a gyakorlatba. Ha van rá lehetőség, akkor már aznap is alkamazza őket.
 • Hol: online akarja megszerezni a tudást, és a gyakorlatban is alkalmazni, fizikai kötöttségek nélkül (online marketing, online képzés, seo képzés, )
 • Hogyan: főként az online térben érzi magát otthon, gyorsan, hatékonyan gondolkozik, a tanultakat rövid időn belül ki is próbálja (seo tippek, PR eszközök, marketing esettanulmány)

 

Ha ezzel kész vagy, érdemes a kulcsszavakból mindenféle kombinációt kreálni. 

Amennyiben rendelkezésünkre áll immár a rengeteg kulcsszóból álló lista, két további, fontos tényezőt szükséges megvizsgálni. Ezeket bemutatom részletesen, hogyan lehet viszonylag gyorsan alkalmazni.

Megjegyzés: a következőkben használt dokumentumhoz a poszt végén találtok linket, melyből saját verziót készíthettek. Az egyszerűség kedvéért ez 10 kulcsszót tartalmaz, de érdemes ennél több, akár több száz kifejezést is összegyűjteni kiinudulásként.

Kigyűjtött kulcsszavak

Volumen

Az első ilyen tényező a volumen. Vagyis, hogy havonta átlagosan hányan keresnek az adott kifejezésre. Ehhez használhatjuk a Google Keyword Planner szolgáltatást, mely egyszerűen megmondja, hogy hányan keresnek azokra a kulcsszavakra, melyekre kíváncsiak vagyunk.

Amennyiben ide betápláljuk a számunkra szükséges kulcsszavakat, majd lefuttattuk a keresést, érdemes lementeni a kapott találatokat. A felesleges oszlopok nyugodtan törölhetők. Az adatokhoz visszatérünk a későbbiekben.

Keresési volumen megállapítása

Annyit érdemes azért tudni erről a mennyiségről, hogy hónapról hónapra azért lehet eltérés a tényleges keresések és a Keyword Planner által mutatott adatok között, de hosszú távon és átlagban azért a nagyságrend azért stimmel. Ami viszont fontos: ez az eszköz csak a pontos egyezést mutatja, vagyis a ragozott, alternatív verziók mennyiségeit nem. A “google trükk” kifejezésre péládul 20-an keresnek, de a “google trükkök”-re már 480-an.

Nehézség

Következő lépés, hogy megvizsgáljuk, milyen nehéz a top találatok közé bekerülni Google-ben. Erre számos lehetőség áll rendelkezésünkre, én egy rendkívül egyszerűen és jól használható programot javaslok, a Rank Trackert. A program segítségével megvizsgálhatjuk minden egyes kulcsszó esetében, hogy jelenleg hogy állunk a különböző internetes keresőkben, ezután megvizsgáljuk, hogy egy 100-as skálán mennyire nehéz bejutni a top találatok közé.

Itt azt mutatom meg, hogy lehet egy új projektet létrehozni, és lefuttatni a helyezés-vizsgálatot, bár az jelen esetben nem fog végigfutni. Majd hogy kell kulcsszó nehézséget vizsgálni.

Rank Tracker beállítás és kulcsszó nehézség vizsgálata

Ez a mérőszám számos összetevőt tartalmaz, mely nagyjából leképezi a Google algoritmusát, és megmutatja, hogy milyen területeken hogy is állunk. Ilyen tényező az oldal és a domain hitelessége, az oldal kora, az on-page optimalizáltság, a bejövő linkek, közösségi média jelek, stb.

Megjegyzés: a program ingyenes verziójának használatával nem lehetséges menteni a megkezdett projektet, de erre a kulcsszó kutatáshoz nincs is szükség.

Ha ezzel is megvagyunk, egyszerűen másoljuk át az értékeket a korábban használt spreadsheetbe.

Kulcsszó nehézségekkel kiegészített spreadsheet

Kulcsszavak kiválasztása, különböző SEO stratégiák

Ha megvan mindkét értékünk (volumen és kulcsszó nehézség), akkor már csak el kell döntenünk, hogy melyekre is gyártsunk tartalmat és optimalizáljunk. Alapvetően négy választási lehetőségünk van:

 1. Magas keresési volumen, alacsony verseny
 2. Magas keresési volumen, magas verseny
 3. Alacsony keresési volumen, alacsony verseny
 4. Alacsony keresési volumen, magas verseny

 

Az a feltételezés, hogy már csak olyan kulcsszavakat tartalmaz a lista, melyek relevánsak az üzletmenet szempontjából. Például egy online marketing blognál releváns az “online marketing blog” kifejezés, míg az “online marketing könyv” kevésbé.

Magas keresési volumen, alacsony verseny: Alacsonyan csüngő gyömölcs

Amennyiben van rá mód, mindenképp ezekkel érdemes kezdeni, hiszen könnyű jól szerepelni rá, mégis nagy forgalmat terel oldalunkra. Azonban ezt a versenytársak is látják általában, így ritkák.

Magas keresési volumen, magas verseny: Hosszú távon elérhető eredmény

A magas verseny miatt startupoknak, induló vállalkozásoknak a friss oldal és a vele járó alacsony hitelesség miatt ez egy rendkívül nehéz terep. Ahhoz, hogy ide bejuthasson valaki, nagyon jól megtervezett SEO stratégiára van szükség, amihez már számos, témában közelálló kulcsszóra érdemes jól szerepelni, melyek alacsonyabb volumennel rendelkeznek. Az ide való bekerüléshez jellemzően komoly tapasztalatra van szükség, így semmiképp sem itt érdemes kezdeni.

Alacsony keresési volumen, alacsony verseny: Tartalommarketing

Ez az a pont, ahol a legtöbb esetben el lehet indulni. Igaz, hogy a keresési volumen alacsony, emiatt egy-egy kulcsszóval csak relatíve kevés forgalmat tudunk terelni az oldalra, azonban azzal, hogy több ilyen kulcsszót választunk, biztosan lehet építkezni. Ezzel a folyamatos építkezéssel pedig növeljük a hitelességünket a Google (és a fogyasztók) szemében, ezáltal hosszabb távon áttérhetünk az előző pontra.

Alacsony keresési volumen, magas verseny: Hagyd ki

Ezt a területet érdemes kerülni.

A különböző kulcsszó, vagy SEO stratégiákat elhelyezhetjük egy összefoglaló ábrában is:

Verseny és volumen alapján létrehozott kategóriák

Ennek kiválasztásához használjuk a már meglévő spreadsheetet. Két dologra lesz szükségünk:

 1. az eredmények sorbarendezésére és
 2. a prioritások kiválasztására

 

Az eredményeket érdemes két tényező mentén sorbarendezni: csökkenő volumen (így azok kerülnek felülre, melyekre szeretnénk odaérni akár rövid-, akár hosszú távön), illetve növekvő verseny szerint (így azonos volumen mellett a könnyebbeket látjuk először).

Ezt úgy tehetjük meg, hogy kijelöljük a teljes adattartományt a fülön, kiválasztjuk a “Adatok \ Rendezési tartomány…” menüpontot, bepipáljuk az “Adatokhoz fejléc tartozik” rublikát. Keresési volumen szerint “Z→ A”-ra állítjuk, majd új rendezési elv felvétele után a kulcsszó nehézséget kiválasztva “A → Z” rendezési elv mellett a “Rendezés” gombra kattintunk.

Spreadsheet rendezése

A prioritások kiválasztásához feltételes formázást alkalmazunk. Jelöljük ki a kulcsszó nehézség oszlopában szereplő adatokat, majd válasszuk a “Formázás \ Feltételes formázás…” menüpontot. Ezután három kategóriát érdemes beállítani. Zölddel jelöljük azokat, melyekre a verseny alacsony, sárgával a közepes versenyt, végül pirossal a nehéz kifejezéseket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy

 • Első körben “Cella formázás, ha…” “Nagyobb mint” 0 értéket állítunk be, zöld színnel,
 • Második körben hasonlóan járunk el, de kb. 20-as értékkel és sárga színnel,
 • Harmadik körben pedig 35-ös értékkel és piros színnel.

 

Az értékeket eddigi tapasztalataim alapján lőttem be, de ha a te iparágadban nagyon mások a számok, érdemes lehet választani rajta. Érdemes úgy elosztani ezeket az értékeket, hogy nagyjából ⅓-os arány alakuljon ki mindhárom színhez.

Ha nem manuálisan akarjuk az ⅓-os arányt meghatározni akkor választhatjuk a “Formázás / Feltételes formázás / Színskála (Color scale)” opciót is. Itt pedig a Zöld-sárga-piros (Green to yellow to red) verziót. Ez automatikusan beszínezi nekünk az adatokat.

Ekkor előttünk áll a végleges adatsor, már csak ki kell választanunk a számunkra leginkább megfelelőket. Ezek a korábbi SEO stratégiák követése mellett általában a minél feljebb szereplő zöld kifejezésekre érdemes koncentrálni.

Kulcsszó kutatás eredménye

A vizsgált elemzésnél félkövérrel emeltem ki azokat az eredményeket, melyekre első körben érdemes koncentrálni (tartalommarketing szegmens). A zöld találatokra könnyű jó helyezést elérni, míg a “mobilbarát weboldal” kifejezésre magasabb volumen mellé nem teljesíthetetlen a verseny.

A végleges táblázatot itt találjátok meg, ebből készíthettek nyugodtan másolatot, hogy ti is tudjátok használni.

Kezdődhet a tényleges munka

Végre kész vagyunk a kulcsszavak gyűjtésével. Azonban ezt érdemes bizonyos időközönként megismételni, illetve a meglévő számainkat frissíteni. Most pedig jöhet a valós keresőoptimalizálás. Hogy is néz ez ki? A SEO-nak alapvetően három fő része van: technikai SEO, on-page SEO és off-page SEO.

A SEO 3 alapeleme

Technikai SEO

A technikai keresőoptimalizálás gyakorlatilag arra ad választ, hogy az oldalunk megfelel-e a keresők követelményeinek. Gyakorlatilag azt igyekszik feltérképezni és pozitívan befolyásolni hogy a felhasználók igényeit maximálisan képes legyen kielégíteni weboldalunk.

A technikai dolgok rendkívül összetettek, jellemzően érdemes szakember segítségét igénybe venni. Ennek számos eleme van, jellemzően a következő kategóriákra szoktuk osztani őket:

 • On-page SEO elemek
 • Tartalom
 • Elérhetőség & indexálhatóság
 • Oldalstruktúra és belső linkek
 • Technikai problémák
 • Sebesség
 • Mobil
 • Analitika

 

Magyarul Nagy Gábor írt egy remek cikket a témában SEO Audit: hogyan elemezz egy oldalt SEO szempontból? címmel, ami nagyon jól összefoglalja a technikai SEO fő pontjait. Vagy olvasd el angolul a technikai SEO auditról szóló cikkem, ami gyakorlatilag a teljes területet lefedi.

On-page SEO

A keresőrobotok az on-page SEO segítségével tudják eldönteni, hogy egy adott tartalom miről szól, vajon a felhasználók számára az releváns-e. Számos elem van, melyekre érdemes odafigyelni, így például az utolsó frissítés dátuma, linkek száma az oldalon, az oldal egyedisége (semmiképp se legyen duplikált tartalom dofollow linkkel indexálva), stb. Illetve ezeken túl érdemes elhelyezni a tartalomhoz kiválasztott kulcsszót a következő helyeken:

 • cím
 • címsor (heading)
 • URL
 • szövegben néhányszor
 • meta leírás
 • kép és alt text

 

Off-page SEO

A harmadik elem az off-page keresőoptimalizálás. Ennek lényege, hogy a keresők képet kapjanak egy oldal hitelességéről. Ha egy 10 éve működő, népszerű gasztro blog ételekről ír, akkor egyértelműen megfelelő forrásnak fogják találni, azonban ha hirtelen egyik napról a másikra villamosmérnöki géprendszereket kezdene árulni, akkor azokban a témákban nem találnák hitelesnek, így nem szerepelnének jó helyen azokra a kulcsszavakra.

A hitelesség az oldalunkra mutató linkekből alakul ki. A linkek közül is azokból, melyek hitelességet továbbítanak, ezeket hívjuk dofollownak. A nofollow linkek nem közvetítenek hitelességet, kizárólag forgalmat (ilyen például a Wikipédia). Minél magasabb annak az oldalnak a hitelessége, mely ránk hivatkozik, annál értékesebb számunkra. És természetesen minél többen hivatkoznak ránk, és minél inkább a saját tartalmuk elején, annál jobb.

Ezen túl fontos, hogy a hivatkozás szövege (anchor text) megfelelő legyen. Például ne a “kattints ide” szövegre helyezzék el a linket, hanem a releváns kulcsszóra, melyről a tartalmunk szól.

Végül fontos szerepe van még a közösségi médiában való megjelenésnek, és különböző reakcióknak, mint a like-ok, +1-ek, kommentek, megosztások, retweetek, stb. Épp ezért rendkívüli szerepe van a tudatosan megszervezett disztribúciónak.

Összefoglalás

Egy friss vállalkozás számára rendkívül fontos maga a vállalkozás fejlesztése, és a PR, hogy felhívja magára a figyelmet, azonban nem szabad megfeledkezni a tartalommarketingről, mely hozzájárulhat egyrészt a PR-hoz, másrészt segít látogatókat, leadeket konvertálni. A keresőoptimalizálás a startup marketing egy rendkívül fontos eszköze, a legtöbb induló vállalkozásnak érdemes megfontolnia használatát. A minőségi tartalmak mellé tökéletesen passzol. Amennyiben kérdésed merülne fel a témában, nyugodtan írj nekem egy üzenetet.

4.91 avg. rating (97% score) - 11 votes

3 thoughts on “Startup marketing: keresőoptimalizálás alapok

 1. Visszajelzés: SEO infok |

 2. Visszajelzés: Téma alapú kulcsszókutatás és tartalomgyártás | The Pitch

 3. Visszajelzés: Tartalommarketing kezdő bloggereknek: hogyan válassz témát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .